Летуващи и местни жители в Синеморец протестират срещу  подготвяната нова

...
Летуващи и местни жители в Синеморец протестират срещу  подготвяната нова
Коментари Харесай

В Синеморец протестират срещу наредба за дивото къмпингуване

Летуващи и локални поданици в Синеморец стачкуват срещу  подготвяната нова разпоредба за дивото къмпингуване. Срокът за публичното разискване на плана изтича в сряда, 30 юни. 

Проектът на Наредба вкарва разпоредбите, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие отвън категоризираните къмпинги. Документът е създаден от специалисти на министерствата на районното развиване и благоустройството, земеделието, храните и горите, околната среда и водите и министъра на туризма и бе качен за едномесечно публично разискване.

Протестиращите направиха шествие, което мина по основната улица на курорта до плажа „ Бутамята “. Според уредника Любомир Ханджиев документът цели да забрани свободното къмпингуване в България. 

" Тази проектонаредба е импортирана в 43-ото Народно заседание от по-предишното държавно управление, от едни хора, които явно лобират в полза на бетонната мафия “, разяснява Ханджиев пред Би Ти Ви.

Протестиращите разпънаха палатки на метри от недостроените обекти и обясниха, ме  строежите скриват гледката към морето. Според Ханджиев това е прегледен образец по какъв начин България се е трансформирала в най-евтината туристическа дестинация. Те упорстват още за неотложно прекъсване на градежите по крайбрежието на естествен парк „ Странджа “, както и за унищожаване на противозаконните постройки.

Проектът  планува палатки, кемпери или каравани да могат да се разполагат в частни, държавни и общински парцели, в горски територии или в аграрни земи, които са отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. С новия план се планува в земеделските земи местата за палатки, кемпери или каравани да са единствено в площи, които са трайно необработваеми и не се отдават чартърен, или аренда. Те не могат да попадат в рамките на предпазени територии, резервати, естествени забележителности и предпазени местности.

Обособените места ще би трябвало да имат обезпечени транспортен достъп, защита, портативни химически тоалетни и сметоизвозване. При тоалетните, условието е да има по една на всеки 30 души. Наредбата изисква наложителна регистрация на всички, които употребяват спонтанния къмпинг.

Предвижда се обособяването на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се позволява със заповед от кмета на общината за период до 3 години, само че единствено във времето от 1 май до 30 септември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР